Results 1 to 4 of 4

Thread: 2000 328ci failing MD Emissions Test

                  
   
  1. #1
    Junior Member
    Join Date
    May 2022
    Location
    Maryland
    Posts
    2

    2000 328ci failing MD Emissions Test

    Hello,

    I'm a new bmwcca member, although I have owned my 2000 328ci daily driver for the last 11 years. It was suggested to me to post my issue here. I'm having an issue where my car won't pass the Maryland Emissions Test. The test error code is:

    99999 Too many OBD monitors are not ready on multiple attempts

    It was suggested to me by the testing facility manager to drive the car more so that it will populate the OBD monitors, however, I've been going back every month for the past 6 months and I keep getting the same fail error.

    Prior to this issue, I was experiencing a no-crank, no-start condition which I diagnosed as a problem with the DME not staying in sync with the EWS. I purchased a replacement paired DME and EWS, installed them, but still had the same no-crank, no-start condition. At the time, the person who supplied me with the replacement DME/EWS recommended that I reinstall the original DME/EWS as he had set my original DME as "EWS off test." Since reinstalling the old DME/EWS (that was three years ago), I haven't had any starting issues.

    I'm now wondering if my original no-crank, no-start condition is somehow related to my new emissions test issue.

    I would greatly appreciate any thoughts that you would have about this issue.

    Thank you in advance,
    -Bill

  2. #2
    Senior Member John in VA's Avatar
    Join Date
    Jan 2005
    Location
    Leesburg
    Posts
    1,074
    I don't know if replacing the DME & EWS is causing your issue or if you just need to complete a "drive cycle" to get the monitors ready for the test. See this thread: https://www.bimmerfest.com/threads/d...ction.1413626/

    Good luck!
    John in VA
    NCC concours program

    '74 2002tii
    '85 535i
    '86 535i
    '03 530i
    '06 330ci ZHP
    '15 228i M Sport

  3. #3
    Junior Member
    Join Date
    May 2022
    Location
    Maryland
    Posts
    2
    Quote Originally Posted by John in VA View Post
    I don't know if replacing the DME & EWS is causing your issue or if you just need to complete a "drive cycle" to get the monitors ready for the test. See this thread: https://www.bimmerfest.com/threads/d...ction.1413626/

    Good luck!
    Hi John,

    Thank you for the link, I will try try methodically going through the drive cycle. Any idea how I can check for which monitors were unset? I scanned the car, but it didn't come up with any codes (I have a basic OBD scanner.) Would I need a more sophisticated scanner?

    Regards,
    -Bill

  4. #4
    Senior Member John in VA's Avatar
    Join Date
    Jan 2005
    Location
    Leesburg
    Posts
    1,074
    I don't have a scanner/experience, but know some are more sophisticated that others, and can tell you which monitors are ready.
    John in VA
    NCC concours program

    '74 2002tii
    '85 535i
    '86 535i
    '03 530i
    '06 330ci ZHP
    '15 228i M Sport

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. FOB Failing -- indication of another problem?
    By andrewgoldin in forum Car Care
    Replies: 2
    Last Post: 09-06-2018, 08:09 PM
  2. VA Emissions test woes?
    By Slamdunkpro in forum Do It Yourself
    Replies: 28
    Last Post: 12-30-2007, 02:26 PM
  3. Replies: 5
    Last Post: 06-01-2007, 05:18 AM
  4. '03 325xiT emissions inspection
    By japete92 in forum Service
    Replies: 1
    Last Post: 12-23-2004, 12:24 AM

Tags for this Thread

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •